2009-03-01

Brunråttor bygger bunker utan bygglov i Tveta Härad

Trädgårdsarbetareråtta

I Sverige krävs bygglov för att anordna tunnlar eller bergrum som inte är avsedda för tunnelbana eller gruvdrift. Dock har ingen i kommunen någonsin hört talas om att en enda brunråtta ansökt om bygglov i Tveta Härad. Trots avsaknaden av, eller intresse för, ordning och reda i skog och mark har nu ett gäng brunråttor slagit sig ner vid ån nära den gamla dammen där de lever ett Herrans liv som stör få, men oroar desto fler.

Upptäcktsresanderåtta

Den bruna råttan (Rattus norvegicus) är en enastående överlevare som bygger sina underjordiska bunkrar (utan bygglov) överallt på jorden mellan den eviga vinterns land och latituden noll. De älskar människan och hennes levnadssätt trots att den av de flesta människor ses som en inkräktare och snyltare trots att den liksom människan är allätare. Den käkar lika gärna delar av vegetabilier som kött. Ibland kan den också uppträda som rovdjur. Den trivs på de mest skilda platser men föredrar ofta lite fuktigare ställen. Brunråttor lever i flock. De är skygga djur som främst är aktiva under dygnets mörka timmar. Under rätt förhållanden kan ett råttpar ge upphov till si så där 1.000 nya små råttor på ett år!

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , ,
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mejl avsänt idag till tre lokala mediabolag
För ungefär tio dagar sedan observerade en handfull människor uppskattningsvis ett 20-tal råttor vid ån i Tveta. Några dagar senare blev jag informerad av en dam att hon varit i kontakt med Er om tilldragelsen. Som jag förstod blev det inget eftersom äventyret inte kunde dokumenteras med bild. Jag bifogar därför två skalade bilder. Det tog två timmar av stillastående för att ta drygt 15 bilder :-)


Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar