2008-12-10

Man skall hålla sig till sånt som är gammalt och traditionellt #



Musikbildspelet här ovan var tänkt som ett traditionellt Luciafirande med allt sånt som man av gammal hävd kan kräva av ett sådant firande, som sedan länge varit en förberedelse för oss kristnade om Jesu Kristus, vår frälsares snara ankomst till vår jord. Hitkomna från Madagaskars Piratbay och klädda i vitt, var de allom bekanta Gustav Adolf Skytte, Klaus Störtebeker, amiral Sören Norrby och fribrytaren Gustav Drake.

Som sköna tärnor bland tärnor fanns de två av polisen efterlysta Ingela Gathenhielm och Johanna Hård. Luciafirande kunde med andra ord inte sluta på annat sätt än det gjorde. Tjuvlarmet började tjuta som ett stolligt flyglarm och Luciatåget fick brått att avsluta sitt sköna spektakel när de annalkande polissirenerna blev allt för irriterande och närgågna.


Sankta Lucia

Natten går tunga fjät runt gård och stuva
kring jord som sol'n förlät skuggorna ruva
Då i vårt mörka hus stiger med tända ljus
Sankta Lucia, Sankta Lucia


Natten var stor och stum, nu hör det svingar
i alla tysta rum, sus som av vingar
Se på vår tröskel står vitklädd med ljus i hår
Sankta Lucia, Sankta Lucia


Mörkret skall flykta snart ur jordens dalar
så hon ett underbart ord till oss talar
Dagen skall åter ny stiga ur rosig sky
Sankta Lucia, Sankta Lucia


Det första luciatåget som vi är vana att se det anordnades år 1927 i Stockholm av den sedan länge stendöda Stockholms Dagblad. Tidningen var under senare halvan av 1920-talet Sveriges första tabloidtidning. Det sista numret utkom 19 september år 1931, varefter tidningen slogs samman med Stockholms-Tidningen, som också är stendöd sedan länge.

Att gemene man (eller kvinna) har en grundmurad uppfattning om vad som är gammalt och traditionellt är allom välbekant vilket bekräftads år 2004 då Sveriges Television totade ihop ett luciafirande som det kunde ha sett ut i Malungs socken på 1800-talet. Resultatet blev ett ramaskri från tittarna som menade att man skall hålla på traditionerna. Man kan med andra ord säga att våra traditioner uppkom, i vart fall, efter 1927 :)

Läs även vad andra bloggare anser om traditioner:
, , , , , ,
.

Inga kommentarer:


Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar