2008-09-26

Robert Louis Stevensons Skattkammarön i nutid

En folkunges halva liv och resten av hans ålderdom!
Piratens loggbok

Idag lyser solen över Robert Louis Stevensons Treasure Island. Den fantastiska ön med sin enastående historia har fått en ny chef sedan den gamle sjöbjörnen Long John Silver älskade negress äntligen tagit modet till sig all säga upp sig som prefekt på Silver Castel. Som ersättare har Johns oäkta dotter Égypte (med fröken Alexandrine) enhälligt blivit vald till nu prefekt av öns besättning. Till Égyptes fördelar kan sägas att hon alltid haft ett gott ekonomiskt huvud. Égypte har dessutom, sedan tonåren, alltid haft god förmåga att ta hand om berusade sjömän och galna pirater i synnerhet. Läs Skattkammarön om du vill veta mer.

Boken om Skattkammarön handlar om en pojke som heter Jim Hawkins och utspelar sig i 1700-talets England. Jim Hawkins mor och far äger ett värdhus som heter Amiral Benbow. En dag tar en gammal sjökapen (Flint) in på värdshuset. Kaptenen ger den unge Hawkins en silverslant i månaden för att hålla utkik efter andra sjömän. När dessa män en dag uppsöker kaptenen, finner de honom död av för mycket sprit (Negritarom). Den unge Hawkins och hans mor länsar kaptenens sjömanskista och hittar däri en gammal skattkarta. De beger sig ner till byn och visar kartan för godsägare Trelawney och doktor Livesey.



Snart därpå börjar upprustningen för en skattjakt. Under resan så upptäcker Hawkins att ett myteri planeras ombord bland några av besättningsmännen. I spetsen för myteriet står kocken Long John Silver. Väl framme på ön bryter myteriet ut och besättningen splittras. Det är nu Hawkins sida som har skattkartan och John Silvers sida som har skeppet. Hawkins och hans vänner träffar en gammal strandsatt sjörövare på ön, Ben. John Silver får då skattkartan och blir lurad. Ben hade nämligen redan hittat skatten och gömt om den.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , , , , , ,
.

Inga kommentarer:


Sommarens sista servitris
Om kyrkhundar